15-02-12

Gevangenisbeleid:Honderden enkelbanden worden niet gebruikt

turtelboom.gevangenissen.jpg28/01/2012 

Zo'n 40 procent van de enkelbanden in ons land wordt niet gebruikt door een gebrek aan controleurs. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Justitie, die de Concentra-kranten konden inkijken. Minister van Justitie Turtelboom 'belooft' extra personeel.

Wie in België een gevangenisstraf van minder dan 3 jaar krijgt, kan die straf ook thuis uitzitten met een elektronische enkelband. Die werd in 2002 ingevoerd om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan.

Op de straffen met enkelband wordt toezicht gehouden in het Nationaal Centrum voor Elektronisch Toezicht. Maar er blijken daar te weinig controleurs te zijn, waardoor zo'n 700 enkelbanden ongebruikt blijven. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) belooft dat er nog dit jaar 20 controleurs zullen bij komen.

Het aantal gedetineerden onder elektronisch toezicht is het afgelopen jaar gedaald van 1.056 naar 882. Door de extra controleurs zouden in de toekomst zo'n 1.500 veroordeelden een enkelband kunnen dragen.

De commentaren zijn gesloten.