19-03-13

Politiebeleid: geweld van agenten blijven ongestraft

Milquet.J..jpg

Het wordt stilaan de gewoonte in België dat agenten die iemand in het ziekenhuis of dood slaan, gewoon mogen aanblijven. Er loopt dus duidelijk iets verkeerd met het politiebeleid dat onder de politieke bevoegdheid valt van Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH).

Minister Turtelboom (Open VLD, Justitie), Minister Milquet en Premier Di Rupo (PS) herhalen, binnen het kader van het Nationaal Veiligheidsplan, voortdurend dat er 'een einde moet komen aan het gevoel van straffeloosheid'.

---

Geen straf voor agenten die gevangene sloegen

14 maart 2013  FM Brussel

De twee agenten die in 2009 in de gevangenis van Vorst een gedetineerde in elkaar sloegen, hebben van de correctionele rechtbank opschorting van straf gekregen. 

De twee namen in september 2009 de bewaking over van een stakende cipier. Toen een gevangene zich agressief gedroeg bij het bezorgen van een maaltijd, gebruikten ze hun wapenstokken om hem te kalmeren. Het slachtoffer raakte daarbij gewond, maar de rechtbank volgde de argumenten van de verdediging.

http://www.brusselnieuws.be/artikel/geen-straf-voor-agent...

---

15 maart 2013 - FM Brussel

De Franstalige Liga voor Mensenrechten lanceert een website tegen politiegeweld. Ze doet dat naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Politiegeweld vandaag. Om zes uur vanavond is er aan het Fontainasplein in Brussel ook een betoging tegen politiegeweld.

In 2012 dienden bijna 2.700 mensen een klacht in bij Comité P tegen politiegeweld. De Franstalige Liga voor Mensenrechten lanceert daarom obspol.be waarop slachtoffers van politiegeweld alle nodige informatie terugvinden.

Veel slachtoffers weten nu niet hoe ze een klacht moeten indienen. “Op obspol.be vind je informatie over de werkwijze en de mogelijkheden om een klacht neer te leggen”, legt Alexis Deswaef, voorzitter van de Franstalige Liga, uit. “Op de website staat ook een formulier dat online ingevuld kan worden door zowel de slachtoffers als de getuigen van politiegeweld. Uit die informatie willen wij statistische gegevens halen zodat we ons niet meer alleen moeten baseren op de statistieken van de politie zelf of op die van het Comité P. We zien bij ons immers meer en meer klachten binnenkomen.”

Aan het Fontainasplein in het centrum van Brussel is er vanavond om 18 uur ook een betoging tegen politiegeweld.

http://www.brusselnieuws.be/artikel/liga-voor-mensenrecht...

http://www.obspol.be/

De commentaren zijn gesloten.