17 april 2012Zo'n 3.500 Palestijnse gevangenen weigerden dinsdag te eten en 1.200 van hen zeiden hun hongerstaking door te willen zetten, aldus een woordvoerster van de Israëlische overheidsdienst voor gevangenissen.

Het is een van de grootste hongerstakingen ooit, zei Sahar Francis van Addameer, een groep die zich inzet voor de rechten van gevangenen. De grootste hongerstaking had plaats in 2004, toen tienduizenden Palestijnen weigerden te eten. Velen hielden die hongerstaking zeventien dagen vol.

Volgens Francis zitten er in totaal zitten zo'n 4.000 Palestijnen vast in Israël. Van hen zijn 300 veroordeeld tot 'administratieve detentie'. Palestijnen die op deze manier worden opgesloten kunnen door militaire rechtbanken tot maanden of jaren celstraf worden veroordeeld zonder een officiële aanklacht.

Eisen mogelijkheid tot bezoek van familieleden

De stakende gevangenen eisen een einde aan deze vorm van gevangenschap en eenzame opsluiting. Ook willen ze dat mensen uit Gaza hun gedetineerde familieleden kunnen bezoeken in Israël.

Hoewel het onduidelijk is hoeveel gevangenen hun hongerstaking daadwerkelijk zullen doorzetten zijn er tien Palestijnen die al langer voeding weigeren. Twee van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen nadat ze meer dan veertig dagen niks hadden gegeten, zei de woordvoerster.

Vrijlating van langste Palestijnse hongerstaker

De massale hongerstaking viel samen met de vrijlating van een man die de langste Palestijnse hongerstaking aller tijden op zijn naam heeft staan. Khader Adnan, die 66 dagen weigerde te eten, wordt later dinsdag vrijgelaten. Israël ging in februari akkoord met zijn vrijlating als hij zijn straf had uitgezeten, mits hij stopte met zijn hongerstaking.

Adnan, een woordvoerder van de Islamitische Jihad, een alliantie van verschillende Palestijnse splintergroeperingen, protesteerde met zijn hongerstaking tegen de 'administratieve detentie' van Palestijnen door Israël.

'Hij heeft de eerste stap gezet voor de rest van de gevangenen', zei Adnans vrouw Randa. In Arrabeh, Adnans woonplaats op de Westoever, werden posters van hem op straat opgehangen. Zijn familie slacht later op de dag ter ere van hem een schaap.

Emotionele kwestie

De Palestijnen op de Westoever en de Gazastrook stonden dinsdag ook stil bij Gevangenendag. Honderden mensen gingen de straat op met ingelijste foto's van hun gedetineerde naasten en zwaaiden met vlaggen. Bij een militaire gevangenis nabij Jeruzalem gooiden Palestijnse jongeren stenen naar Israëlische troepen. De militairen zetten traangas en rubberkogels in om de jongeren te verjagen.

Het lot van Palestijnse gevangenen in Israël is een van de meest emotionele kwesties voor de Palestijnen. De vergrijpen waarvoor mensen worden veroordeeld lopen uiteen van dodelijke aanslagen tot het gooien van stenen. De gedetineerde Palestijnen worden vaak gezien als helden, zelfs als ze de dood van Israëlische burgers op hun geweten hebben.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120417_149